Bandar Yang Terhina
Dua dunia berbeza di tempat yang sama. Hanya pagar menjadi sempadan diantara kawasan yang mempunyai taraf mereka sendiri.Bersebelahan pagar memperlihat barisan rumah yang tersusun rapi dengan halaman dihiasi bunga dan tumbuhan cantik. Namun sebelah lagi dipenuhi rumah setinggan yang sempit dan kotor, gambaran yang menunjukan perbezaan ketara antara dua darjat.

Imeh yang dapat dilihat adalah dari pelbagai kota yang membangun di seluruh dunia. Kita dapat lihat berapa mewahnya mereka mengejar duniawi tapi hakikatnya ada yang terpinggir dari kemewahan bumi itu sendiri.Lihat. Sebelah kiri adalah kelab Golf Papwa Sewgolum dari Durban, Afrika Selatan. Di sebelah kanan pula kelihatan rakyat Afrika Selatan tinggal di tempat setinggan, kotor, jalan mengunakan tanah merah, sempit, dan tiada tempat untuk kanak-kanak bermain.Bangunan yang memisahkan dua darjat ini memberi perbezaan yang sinis oleh penduduk di Ho Chi Minh ini. Rumah berhampiran longkang besar yang kelihatan seperti menggunakan zink untuk menjadikan dinding, atap dan pintu rumah. Sedangkan berhadapannya mempunyai bangunan yang memiliki pintu yang mewah, dinding batu, tangki air yang besar dan moden.Ini adalah penduduk masyarakat di Mumbai. Belakang rumah mereka terdapat rumah seperti Apartment yang berkeluasan 3 kali ganda dari rumah depan ini ada. 

Semua gambar ini menunjukna satu persamaan di mana saja di seluruh dunia, pembahadian antara dua kelompok masyarakat yang begitu ketara perbezaannya, hidup bersama tetapi langsung tak bercampur. - Beruang Viral
Bandar Yang Terhina Bandar Yang Terhina Reviewed by Beruang Viral on 3:33:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Ad Home

Loading...
Dikuasakan oleh Blogger.