10 tip percutian bajet


Perkara terbaik untuk mendapatkan percutian impian adalah dengan mengetahui jenis pengalaman yang anda inginkan. Sebelum anda mula menempah tiket, berbincanglah bersama teman atau beberapa ejen pelancongan untuk mengetahui destinasi-destinasi yang sesuai bajet anda.

Jika anda sudah mempunyai lokasi, ikuti tip ini untuk membantu anda bercuti dengan bajet yang ada.

1. Melancong ketika luar daripada musim

Anda boleh periksa tarikh-tarikh yang dijangka luar dari musim di internet atau pusat ejen pelancongan. Selalunya, tarikh-tarikh yang tidak ramai orang bercuti adalah paling murah.

2. Berkongsi

Apabila anda melancong bersama teman, pastikan anda tidak kisah untuk berkongsi bilik. Menempah satu bilik semestinya lebih murah berbanding menempah dua bilik berasingan. Di tempat penginapan nanti, anda boleh meminta bantal atau tilam lebih.

3. Tempahan awal

Mulai sekarang, anda sudah boleh menempah tiket lebih awal untuk percutian pada masa akan datang. Anda boleh mendapatkan harga tiket penerbangan yang murah jika anda menempah hari ini untuk bertarikh melancong pada tahun hadapan.

Tetapi ada juga penerbangan yang menawarkan tiket murah ketika promosi dan seeloknya anda sentiasa periksa agenda promosi mereka setiap masa.

4. Fleksibel

Jika anda tahu lebih murah, anda boleh menaiki kenderaan awam seperti bas atau keretapi untuk melancong asalkan anda mampu bertahan berjam-jam di dalam kenderaan. Anda bukan sahaja banyak jimat tetapi boleh melihat keindahan di setiap perhentian.

5. Tempatan berpakej

Percutian akan menjadi lebih murah apabila anda menempah percutian berpekej. Milasnya, tempahan tiket penerbangan merangkumi penginapan, kenderaan dan makanan. Malah, anda tidak perlu risau untuk keluar wang kerana semuanya sudah dibawar awal ketika anda menempah tiket.

6. Penginapan berdapur

Selalunya, wang percutian lebih banyak dihabiskan untuk sesi makan-makan. Bukan semua destinasi mempunyai harga makanan yang murah lebih-lebih lagi jika mereka tahu anda seorang pelancong.

Sebaiknya, tempah hotel atau apa saja penginapan yang ada menyediakan dapur. Memasak boleh menjimatkan wang makan anda.

7. Perbincangan dengan ejen pelancongan

Anda perlu rajin melayari internet dan menghubungi ejen kerana mereka sentiasa membantu anda untuk mendapatkan harga yang terbaik untuk pelancongnya.

8. Pilih pertukaran wang asing termurah

Jika anda melancong ke luar negara, elak menukar mata wang anda dalam saat terakhir. Tanya pendapat rakan di mana lokasi ejen tukar mata wang asing yang boleh memberi pertukaran yang baik dan menguntungkan sebelum anda berlepas.

9. Kereta jimat minyak

Bagi anda yang milih untuk memandu sendiri, pastikan anda menggunakan kenderaan yang jimat minyak. Kenderaan jenis kompak dan hibrid adalah pilihan terbaik saat melancong.

Tip untuk lebih penjimatan adalah dengan mengurangkan kelajuan, mengurangkan tahap penghawa dingin dan tidak membawa banyak muatan.

10. Satu beg memadai

Elak membawa banyak barangan di mana kesudahannya anda tidak memerlukannya 
ketika melancong. Barang-barang untuk membersihkan diri biasanya ada disediakan oleh hotel.

Elak membawa seluar atau baju yang tebal tetapi sebaiknya pakai siap jika anda melancong ke negara sejuk. Jika tidak, bawa baju nipis sudah mencukupi.

Sumber : Kaki.sini


10 tip percutian bajet 10 tip percutian bajet Reviewed by Beruang Viral on 4:30:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Ad Home

Loading...
Dikuasakan oleh Blogger.