'Guna taktik palsu dalam PRU14'
Pakatan Harapan diketuai Tun Dr Mahathir Mohammad dan didominasi DAP menggunakan berita palsu sebagai senjata mereka untuk meraih undi pada pilihan raya umum ke-14, kata Menteri Komnikasi dan Multimedia Malaysia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

"Rakyat Malaysia yang berfikiran waras akan ingat bagaimana Mahathir memulakan serangan berita palsu terhadap 1MDB, apabila menyatakan dengan salah bahawa 'RM42 bilion telah hilang', hanya untuk dibuktikan berulang kali bahawa kenyataan itu adalah salah," katanya menerusi catatan dalam blog sskeruak.blogspot.my .

Dalam keadaan mereka yang terdesak, Salleh berkata adalah menyedihkan untuk melihat bekas perdana menteri dan pembangkang kini tanpa berfikir panjang mengitar semula dakwaan tanpa bukti dan menyebarkan berita palsu secara tidak bertanggungjawab.

Beliau berkata pembangkang sekali lagi mengambil kesempatan berikutan dakwaan tanpa disahkan dan tanpa dibuktikan berhubung sebuah kapal mewah dinamakan 'The Equanimity'.
Image result for The Equanimity


"Hakikatnya adalah sumber tuduhan tu berkandung dalam tuntutan sivil Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat, yang sebenarnya telah ditangguhkan sejak Ogos 2017.

"Sehingga hari ini, selain dakwaa asas yang terkandung dalam tuntutan sivil itu, DoJ belum mengemukakan sebarang bukti kukuh bahawa Jho Low ialah pemilik sebenar kapal mewah itu ataupun ia dibeli menggunakan dana daripada 1MDB," katanya.

Tambahan pula, beliau berkata DoJ masih belum membuktikan mana-mana tuduhan di mahkamah, walaupun hampir dua tahun berlalu sejak persidangan akhbarnya yang sensasi diadakan pada Julai 2016.

"Pembangkang gagal menyatakan bahawa dakwaan sumber dana dalam tuntutan sivil DoJ adalah daripada Aabar BVI, yang menurut DoJ, dikatakan mempunyai urusan perniagaan dengan Jho Low.

"Para pengarah Aabar BVI ialah Khadem Al Qubaisy dan Mohammed Al Badawy, bekas petugas kanan dalam kumpulan IPIC.


"1MDB berulang kali menjelaskan bahawa walaupun ia mempunyai urusan perniagaan dengan Aabar BVI, 1MDB tidak mempunyai serangan urusan perniagaan dengan Jho Low dan yang lebih penting, 1MDB bukanlah pihak dalam tuntutan sivil DoJ," kata Salleh.

Sumber - Bernama


'Guna taktik palsu dalam PRU14' 'Guna taktik palsu dalam PRU14' Reviewed by Beruang Viral on 10:43:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Ad Home

Loading...
Dikuasakan oleh Blogger.