'Budak darjah satu kena rotan macam di penjara'


Viral di media sosial perkonsian seorang bapa yang kesal dengan tindakan guru disiplin di sekolah anaknya yang didakwa bertindak mengikut emosi sehingga menyebabkan kaki anaknya cedera.

Khairil Sharwane yang memuat naik gambar-gambar kesan kecederaan di kaki anaknya di Facebook malam tadi berkata, dia mengetahu kejadian itu selepas dimaklumkan oleh anaknya.

"Diluah mati emak, ditelan mati bapak. Itulah pepatah Melayu telah berkata. Saya tak tahu bagaimana nak menceritakan kejadian yang berlaku ini.

"Hari ini jam 1.30 petang 22 mei 2018, anak saya pulang dari sekolaah dan telah memaklumkan dia dirotan oleh guru disiplin, membuatkan anak saya tidak larat hendak berpuasa.

"Papa, Isazz tak puasa sebab kena rotan dengan cikgu dan cikgu cakap tolong beritahu papa yang cikgu rotan Isaac. Kalau tak beritahu papa, nanti esok cikgu rotan lagi," itulah ayat pertama bila anak aku sampai di rumah.

"Saya anggap perkara itu mungkin sebagai denda kerana kenakalannya dan masa itu saya belum perasan lagi apa yang telah berlaku.

"Tiba-tiba anak saya datang menunjukkan kesan-kesan birat di kakinya yang telah dirotan. Itu pun anak saya dan sapu kesan borat itu dengan minyak gamat," katanya.


Khairil menjelaskan, anaknya mungkin nakal tetapi hukuman yang diberikan o;leh guru disiplin berkenaan agak keterlaluan sehingga mendatangkan kecederaan. Selain itu, beliau juga kesal dengan sikap pihak sekolah anaknya yang didakwa tidak bertanggungjawab.

"Luluh hati ini, berderai ait mata saya bila melihat betis anak saya hampir koyak dirotan oleh cikgu disiplin. Anak saya mungkin nakal tetapi umurnya baru tujuh tahun. Sungguh kejam cikgu memperlakukan anak saya sebegini.

"Jika saudara saudari yang mempunyai anak, adakah anda sanggup anak anda diperlakukan sebegini?

"Pihak sekolah tidak membantu atau memberi kerjasama. Bila pihak kita telefon, pelbagai alasan yang diberi untuk mengelak. Anak saya baru berusia tujuh tahun, bukan 17 tahun," katanya.Ekoran kejadian itu, Khairil telah membuat laporan polis dan laporan perubatan juga telah diperoleh untuk tindakan lanjut.

Khairil menegaskan, beliau tidak berdendam apatah lagi bersikap kejam, tetapi geram dan kesal dengan guru berkenaan yang bertindak tidak menggunakan otak, sebaliknya mengikut nafsu amarah.

"Saya telah membuat laporan polis. Biarlah pihak polis yang menguruskan. Laporan perubatan juga telah diperoleh dari Hospital Ampang.

Saya tidak berdendam, geram tetap geram. Tetapi saya pun ada perasaan. Saya tahu cikgu pun ada keluarga, saya tidak kejam untuk memenjarakan cikgu. Cikgu bila buat kerja biar guna otak, jangan ikut nafsu." katanya.

Turut terdapat kecaman dari netizen dengan perbuatan cikgu disiplin itu dan ibaratkan cikgu itu ingat pelajar tu banduan penjara ke?'Budak darjah satu kena rotan macam di penjara' 'Budak darjah satu kena rotan macam di penjara' Reviewed by Beruang Viral on 11:54:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Ad Home

Loading...
Dikuasakan oleh Blogger.