'Perkara sebenar pegawai imigresen naik berang'


Kisah pegawai imigresen semalam dimana ia viral di media sosial, rakaman video seorang lelaki berbaju kuning dikasari oleh kakitangan awam yang bertugas di bahagian kaunter menimbulkan pelbagai reaksi kurang senang netizen.

Walau bagaimanapun, hari ini tersebar 'Screenshot' berbualan seorang kakitangan awam yang bertugas di imigresen menceritakan kisah apa yang dialamai oleh mereka ketika bertugas dan melayan karenah warga asing ini.


Dalam perbualan itu ada menyatakan warga asing ini tidak memberi kerjasama dengan baik. Malah menipu petugas itu dengan pelbagai helah.

"Stress puan.. Pati tu kate dia Myanmar tapi dia Bangla sebenarnya.. Bile nak tumprint jari.. dia main2.. Mana tak kena marah denga mad du..."

"Ikut hati saya.. Saya pun nak hempuk je Bangla berlagak kt sini.. Dia ingat dia sape.."

Dalam pada itu dia menyatakan bahawa warga asing sekarang ini mudah untuk mendapat warganegara yang sah apabila mereka telah melahirkan anak mereka di sini dah terus dapat surat beranak dan dapat IC kenegaraan.

Mungkin sebab itu pegawai imigresen ini lantang menyuarakan bahawa negara ini umama tiada perlembagaan. Warga negara asing mudah mendapat kerakyatan dengan mudah.


"Perlembagaan kita pon patut kena ubah dah.. mak bapak orang luar tapi anak lahir sini dapat surat beranak dan cukup umur dapat IC... Macam mana tu... Pengeluaran IC berleluasa... Syarat kewarganegaraan sangat mudah...

'Perkara sebenar pegawai imigresen naik berang' 'Perkara sebenar pegawai imigresen naik berang' Reviewed by Beruang Viral on 9:08:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Ad Home

Loading...
Dikuasakan oleh Blogger.