Uber Bakal Menjadi Pengangkutan Awam Terbang Pertama Di Dunia
Washington - Selasa lalu syarikat pengangkutan awam Uber telah memilih bandar Melbourne sebagai antara bandar pertama bukan bandar Amerika Syarikat (AS) yang dijadikan tempat menguji pengangkutan awam terbang pertama di dunia dengan syarikat itu yang akan dirasmikan pada tahun 2023.

Melbourne dinamakan sebagai bandar ketiga dari daripada bandar yang tersenarai seperti Dallas dan Los Angeles. Pada 2023, secara rasminya akan memulakan operasi penerbangan pertama dengan membawa penumpang.Loading...

Diberitahu kepada pemberita pada Uber Elevate Summit di Washington, dimana pada asasnya pengangkutan 'ride-hailing' terbesar adalah di California dan mencadang untuk melakukan teksi terbang bagi pelancaran trafik lalulintas darat dan kemajuan pengangkutan urban.

"Kerajaan Australian melihat kehadapan bagi menjayakan 'ridesharing' ini dalam kemajuaan teknologi penggangkutan awam ini." kata Susan Anderson, Uber's Managers Australia.
Faktor keunikan demografi dan geospatial yang ada di Melbourne dan budaya inovasi serta teknologi menjadikan Melbourne ini sebuah bandar yang baik bagi melancarkan Uber Air ini.

Dalam minggu ini juga, Uber mengumumkan rakan pesawat baru mereka bagi melancarkan program Uber Air ini. Antaranya Pennsylvania-based Jaund Air Mobility, dimana akan menghasilkan rotor dan sayap pesawat ringan.Uber Air ini menjanjikan harga tambang bagi setiap penerbangan sebanyak $6 bagi setiap tempat duduk persamaan RM18 seorang.

Hebat bukan? Kita dah mula lihat perkembangan dunia dengan adanya pengangkutan awam terbang yang mudah bagi mengurangkan kesesakan lalulintas darat dengan adanya teksi terbang.

Tapi betul la juga kena ada teksi terbang ni. Nak beli kapal terbang pun mahal, biarlah syarikat yang kaya raya membeli pesawat tu dan kita ni bayar tambang je.


Kalau betullah Malaysia akan ada kereta terbang ni. Berapa agaknya harga kereta tersebut? RM500,000?

Sumber : AFP

  
Uber Bakal Menjadi Pengangkutan Awam Terbang Pertama Di Dunia Uber Bakal Menjadi Pengangkutan Awam Terbang Pertama Di Dunia Reviewed by Beruang Viral on 11:16:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Ad Home

Loading...
Dikuasakan oleh Blogger.